Skip to content

Tips om spataderen te voorkomen

Helaas zijn spataderen niet te voorkomen. Veel factoren die spataderen veroorzaken zijn erfelijk bepaald of onontkoombaar zoals ouder worden. Toch zijn er wel tips die ervoor kunnen zorgen dat u de kans op spataderen verkleint.

De Dutch Clinic voor effectieve behandelingen

Spataderen veroorzaken vaak pijnlijke, fysieke klachten maar zorgen ook voor onzekerheid. Of het nu kleine, onsierlijke aders op de benen zijn of grote dikke kabels, velen vinden ze erg storend. Daarbij kunnen spataderen ook nog leiden tot vermoeide benen en zelfs open wonden. Zijn spataderen eenmaal aanwezig dan kunt u wel wat doen aan de klachten die ze veroorzaken, maar ze gaan niet meer weg. Tenzij u kiest voor een spataderbehandeling waarbij de spataderen snel, effectief en zonder zichtbare littekens worden verwijderd.

Minder kans op spataderen

Een gezonde leefstijl zorgt voor minder kans op spataderen of minder spataderen. Door uzelf een aantal goede gewoontes aan te wennen of alert te zijn op de risicofactoren van spataderen, kunt u zelf al wat aan preventie doen.

Een gratis consult aanvragen

Heeft u last van spataderen en wilt u weten welke behandeling het beste bij u past? Meld u nu aan voor een gratis consult. Tijdens dit consult bekijkt onze gespecialiseerde arts uw spataderen en bespreekt samen met u de meest effectieve behandelingsopties. U krijgt ook de gelegenheid om al uw vragen te stellen.

Zo beperkt u het risico op spataderen:

 • Beweeg!
  Zowel lang staan als veel zitten werkt spataderen in de hand. Door veel te bewegen, en dan vooral activiteiten waarbij de kuiten worden gebruikt, ontstaat er een goede doorstroom van het bloed en vermindert de druk in de aderen. Fietsen, wandelen, zwemmen en hardlopen zorgen dat het bloed gaat stromen.
 • Let op kleding en schoenen
  Strakke kleding of hoge schoenen bevorderen de doorbloeding in de benen niet en kunnen de druk eerder verhogen.
 • Voorkom overgewicht
  Door gezond en gevarieerd te eten en voldoende te bewegen helpt u uw lichaam gezond te houden én voorkomt u onnodige belasting van uw benen en aderen.
 • Verzorg uw benen
  Heeft u veel gestaan of gelopen? Geef uw benen dan rust en leg ze wat hoger. En masseer ook regelmatig uw benen om de bloedcirculatie een extra boost te geven. Zorg dan dat u van onder naar boven toe masseert.
 • Sta, zit en reis slim
  Als u veel zit, veel staat of lange reizen maakt, belast u uw lichaam meer dan u misschien merkt. Zorg daarom dat u ook tijdens uw werk uw houding afwisselt en tijdens het reizen regelmatig even wandelt. Zo stimuleert u steeds weer de doorbloeding. Steunkousen of compressiekousen kunnen hier ook extra ondersteuning in bieden.

Waarom een spataderbehandeling bij Dutch Vein Clinic?

Compleet aanbod onder één kliniek in Hoofddorp

Meer dan 50.000 tevreden klanten

Beste kwaliteit in Nederland

Ruim 25 jaar ervaring

Vakkundige en ervaren artsen

Hoge klanttevredenheid

Vrijblijvend consult

Een gratis consult aanvragen

Heeft u last van spataderen en wilt u weten welke behandeling het beste bij u past? Meld u nu aan voor een gratis consult. Tijdens dit consult bekijkt onze gespecialiseerde arts uw spataderen en bespreekt samen met u de meest effectieve behandelingsopties. U krijgt ook de gelegenheid om al uw vragen te stellen.

Tips om spataderen te voorkomen veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over tips om spataderen te voorkomen. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
Verschillende factoren kunnen spataderen tot gevolg hebben en/of bestaande spataderen verder doen ontwikkelen. Naast erfelijkheid zijn onder meer langdurig rechtop staan, een onverantwoorde levensstijl en overgewicht of obesitas mogelijke factoren voor het ontstaan van spataderen.
Spataderen zijn aders die verwijd zijn. Dit uitzetten of verwijden is een gevolg van slecht of niet werkende aderkleppen. Waar de kleppen er in een normale situatie voor zorgen dat het bloed terugstroomt richting uw hart, is dat bij verwijde aderen niet meer mogelijk. De kleppen sluiten niet goed, waardoor het bloed niet volledig terug kan stromen. De druk op de ader wordt verhoogd, waardoor de ader steeds verder uitrekt. Betreft het een ader aan de huidoppervlakte, dan wordt deze zichtbaar aan de blauwpaarse kleur of verdikking.
Om spataderen te voorkomen en/of de klachten te verminderen, is regelmatig bewegen belangrijk. Zowel zwemmen, fietsen, joggen als wandelen zijn geschikt om spataderen tegen te gaan. Daarnaast worden ook diverse vormen van de zogenaamde cardiotraining geadviseerd, hierbij worden voornamelijk de been- en kuitspieren getraind. De bloedsomloop wordt hierdoor namelijk gestimuleerd. Mensen die al last hebben van spataderen, kunnen krachttrainingen met de benen het beste vermijden. Te zware krachttraining kan namelijk de ontwikkeling van spataderen nadelig beïnvloeden.
Knellende kleding is funest voor spataderen. Kleding die knelt of te strak zit, belemmert de doorbloeding. Dat betekent dat u geen te strak zittende of afknellende sokken draagt en te strakke broeken links laat liggen. Alles wat te strak zit, kan immers bijdragen aan de ontwikkeling van spataderen. Naast uw kledingkeuze is ook uw keuze van schoenen belangrijk. Vermijd het dragen van hoge hakken en stiletto’s tot een minimum. Knellende pumps en te platte schoenen worden eveneens afgeraden. De ideale schoen heeft een hak van maximaal 3 cm.
Ja, zowel tijdens het zitten of liggen is het verstandig om uw benen wat hoger te leggen. Bloed heeft als gewoonte zich op het laagste punt te verzamelen en de druk op uw benen neemt dan toe. Om stuwingen te voorkomen, kunt u de benen tijdens het zitten en slapen wat hoger leggen. Met een eenvoudig kussen heeft u al positieve invloed.
Sporten die u beter niet kunt doen zijn tennis, hand- en basketbal en squash. Deze sporten zorgen ervoor dat uw aderen uitzetten. Daarnaast zorgen sporten als roeien, worstelen, gewichtheffen en paardrijden ervoor dat uw gewrichten in een buitengewone positie komen, waardoor de doorbloeding afneemt.
Overgewicht en obesitas geven spataderen meer kans zich te ontwikkelen. Als gevolg van overgewicht neemt de druk op en in uw benen toe. De aders kunnen zich makkelijker verwijden of uitzetten, waardoor spataderen ontstaan. Vaak heeft dit uiteindelijk een kettingreactie tot gevolg, hierbij kunt u denken aan vocht in de benen en een verharding van de huid. Uiteindelijk kunnen hierdoor wondjes ontstaan die zich niet makkelijk of helemaal niet laten genezen, een open been. Let daarom altijd op uw gewicht en kies voor verantwoorde voeding. Probeer indien nodig een paar kilo kwijt te raken. Eventueel kunt u hiervoor een diëtist raadplegen.
Ja. Zeker mensen met een staand of zittend beroep kunnen het preventief gebruik van steunkousen overwegen. De graduale compressie die de kousen geven, zorgen voor optimale ondersteuning van de aderen. Uw benen voelen minder zwaar en energieker aan.
Het regelmatig laten masseren van uw benen heeft een stimulerende werking op uw bloedcirculatie. Om uw benen optimaal te masseren, werkt u bij voorkeur van onder naar boven. Massages hebben niet alleen een positief effect op het voorkomen van spataderen, ook zware benen en koude voeten krijgen hierdoor een positieve stimulans. Masseren kan met een standaard massageolie, u kunt ook het gebruik van producten die de bloedsomloop stimuleren overwegen.
Warmte zet de bloedvaten uit. Geadviseerd wordt om regelmatig een koude douche te nemen, waardoor de elasticiteit van uw bloedvaten wordt bevorderd. Voelt u niet zoveel voor een koude douche? Overweeg dan om uw benen en voeten na het douchen met koud water af te spoelen.
De meeste spataderen geven weinig tot geen klachten. Vaak is behandeling gewenst, omdat de spataderen uw benen ontsieren. U kunt spataderen altijd laten onderzoeken. Op deze manier kan tijdig een behandeling worden voorgesteld en voorkomt u dat de spataderen ernstige klachten zoals oedeem en een open been veroorzaken.
Spataderen zijn een veelvoorkomende kwaal bij zowel mannen als vrouwen. Vrouwen krijgen in de regel iets vaker te maken met spataderen dan mannen. U bent ook zeker niet de enige die zich stoort of schaamt voor het uiterlijk van uw benen, waar de spataderen als dikke kabels op lijken te liggen. Spataderbehandelingen zijn succesvol en kunnen, zolang uw gezondheid dat toelaat, vrijwel altijd toegepast worden.
Spataderbehandelingen worden alleen met een medische indicatie en eventueel een verwijzing vergoed. Vergoedingsmogelijkheden zijn vaak beperkt en u dient altijd rekening te houden met uw eigen risico. Kleine spataderen komen zelden voor een medische indicatie in aanmerking. Dat betekent dat u de kosten van de ingreep zelf betaalt, tenzij u een aanvullende zorgverzekering heeft waar spataderbehandeling in zijn opgenomen.
Helaas zijn spataderen vaak erfelijk bepaald. Dat betekent dat aders zich altijd tot nieuwe spataderen kunnen ontwikkelen. Regelmatige controles in combinatie met voldoende sporten en gezond eten zijn daarom noodzakelijk.

Heeft u ondanks alle informatie alsnog een vraag? Neem gerust contact op.