Skip to content

Klachten van spataderen

Spataderen geven niet altijd meteen klachten maar worden vrijwel wel altijd als vervelend en ontsierend ervaren. Met een spataderbehandeling worden deze klachten effectief aangepakt.

De Dutch Clinic voor effectieve behandelingen

Spataderen veroorzaken vaak pijnlijke, fysieke klachten maar zorgen ook voor onzekerheid. Of het nu kleine, onsierlijke aders op de benen zijn of grote dikke kabels, velen vinden ze erg storend. Daarbij kunnen spataderen ook nog leiden tot vermoeide benen en zelfs open wonden. Zijn spataderen eenmaal aanwezig dan kunt u wel wat doen aan de klachten die ze veroorzaken, maar ze gaan niet meer weg. Tenzij u kiest voor een spataderbehandeling waarbij de spataderen snel, effectief en zonder zichtbare littekens worden verwijderd.

Als u spataderen niet behandelt

Bij beginnende spataderen of kleine spataderen zijn er niet altijd lichamelijke klachten maar die kunnen later of bij grotere spataderen wel ontstaan. Het niet behandelen van spataderen kan er dus toe leiden dat de klachten verergeren, de spataderen groter worden of toenemen.

Een gratis consult aanvragen

Heeft u last van spataderen en wilt u weten welke behandeling het beste bij u past? Meld u nu aan voor een gratis consult. Tijdens dit consult bekijkt onze gespecialiseerde arts uw spataderen en bespreekt samen met u de meest effectieve behandelingsopties. U krijgt ook de gelegenheid om al uw vragen te stellen.

Meest voorkomende klachten

De meest voorkomende klachten van spataderen zijn zware en/of vermoeide benen. Maar ook jeuk of een branderig gevoel aan de benen komt vaak voor net als een tintelend gevoel dat veelal ’s nachts opspeelt. En natuurlijk is er het cosmetische aspect omdat, veelal vrouwen, hun benen niet mooi vinden met spataderen.

Aandoeningen bij spataderen

De klachten van spataderen kunnen in de loop der tijd verergeren. Worden ze niet behandeld, dan is het mogelijk dat een of meer van de volgende aandoeningen ontstaan:

  • Ontstekingen van de spatader
  • Open been
  • Huidafwijkingen

Ook gezonde benen na een spataderbehandeling?

In hoeverre u last heeft van de klachten die spataderen veroorzaken, verschilt natuurlijk per persoon. Toch is het belangrijk om de impact van spataderen op de lange termijn niet te onderschatten. Daarom is het altijd aan te bevelen om een spataderbehandeling te overwegen zodat uw benen langer goed en gezond blijven. In onze kliniek kunt u terecht met al uw vragen over spataderbehandelingen maar ook al voor een poliklinische evaluatie met daarbij aanvullend onderzoek. In dat geval weet u na het onderzoek al meteen wat de mogelijke behandelingen zijn en wat dat voor u betekent.

Waarom een spataderbehandeling bij Dutch Vein Clinic?

Compleet aanbod onder één kliniek in Hoofddorp

Meer dan 50.000 tevreden klanten

Beste kwaliteit in Nederland

Ruim 25 jaar ervaring

Vakkundige en ervaren artsen

Hoge klanttevredenheid

Vrijblijvend consult

Een gratis consult aanvragen

Heeft u last van spataderen en wilt u weten welke behandeling het beste bij u past? Meld u nu aan voor een gratis consult. Tijdens dit consult bekijkt onze gespecialiseerde arts uw spataderen en bespreekt samen met u de meest effectieve behandelingsopties. U krijgt ook de gelegenheid om al uw vragen te stellen.

Klachten van spataderen veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over klachten van spataderen. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
Mensen met een staand of zittend beroep hebben een verhoogd risico op het krijgen van spataderen. Daarnaast neemt de kans op spataderen toe, naarmate u ouder wordt. Spataderen zijn bovendien erfelijk bepaald en komen in de ene familie vaker en ernstiger voor dan in de andere familie. Zwangere vrouwen of vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, zijn ook vaak gevoeliger voor het ontstaan van spataderen.
De meeste spataderen hebben geen verhoogd risico voor bijkomende gezondheidsproblemen. Heeft u echter te maken met ernstige spataderen die klachten als oedeem en een verharding van de huid veroorzaken, dan kan dat van invloed zijn op uw gezondheid. De meeste spataderbehandelingen worden toegepast, omdat de spataderen als hinderlijk, storend of lelijk worden ervaren.
Spataderen worden veroorzaakt door kleppen in de bloedvaten die niet goed sluiten. Dit zijn afvoerende bloedvaten, die normaal gesproken niet aan hart- en vaatziekten gerelateerd zijn.
Veel gehoorde klachten bij spataderen zijn vermoeide, zware benen. Mensen met spataderen hebben ’s nachts ook regelmatig last van kramp in de kuiten, pijnlijke en rusteloze benen. Bij ernstige spataderen kunnen ook gezwollen enkels zich voordoen. Hierdoor kan de huid verharden en treedt soms een open been op. Overigens geven niet alle spataderen klachten. Vaak is het feit dat mensen zich storen aan de spatader een reden voor behandeling.
Naast vermoeide benen zijn jeuk en een branderig gevoel veel gehoorde klachten of problemen bij spataderen. De klachten doen zich voornamelijk ’s nachts voor als u ontspannen in bed ligt.
Zichtbare spataderen zien er niet mooi uit. Met name de dikke en opvallende aderen die wel op uw been lijken te liggen, maken uw benen er niet mooier op. Mensen met zichtbare spataderen kunnen zich soms schamen om in de zomer een korte broek of een leuk rokje aan te trekken. De schaamte gevoelens kunnen zo hoog oplopen dat sociale contacten op een laag pitje worden gezet en daardoor wordt uw zelfvertrouwen beschadigd.
Kleine spataderen zien er vaak uit als een soort spinnenwebben. Het merendeel van de spataders zijn van het kleine type en geven in de regel weinig tot geen klachten. U kunt kleine spataders wel als cosmetisch storend ervaren. Dit soort spataderen kan doorgaans op eenvoudige wijze behandeld worden.
De omvang van middelgrote spataderen varieert van enkele millimeters dikte tot een behoorlijk aantal centimeters in lengte. Middelgrote spataderen kunnen op den duur een vochtophoping in uw benen veroorzaken. Om een geschikte behandelmethode te bepalen, worden de spataderen eerst onderzocht met onder meer een Duplex- en Doppleronderzoek.
De opvallende en dikke spataderen die op uw benen lijken te liggen, gaan vrijwel altijd gepaard met klachten. Vermoeide, zware en rusteloze benen. Maar ook pijn en bloedingen, na het stoten, doen zich bij grote spataderen vaak voor. Grote spataderen worden niet alleen als lelijk ervaren, op den duur kunnen ze ook een gezondheidsrisico vormen.
Dikke, grote spataderen dienen altijd onderzocht te worden. Er bestaat een zekere kans op ernstige complicaties waaronder trombose, aderontstekingen en een open been. Tijdige behandeling wordt geadviseerd.
Spataderen zijn een veelvoorkomende aandoening. Om de kans op het ontstaan van spataderen te verkleinen, zijn bewegen en verantwoorde voeding van belang. Regelmatig wandelen, maar ook fietsen, zwemmen en bijvoorbeeld langlaufen zijn gunstig. In geval van bestaande spataderen geven deze meestal minder klachten als u meer beweegt. Heeft u een zittend beroep? Sta dan wat vaker op om uw benen te strekken en wat rond te lopen. Houd daarnaast uw gewicht op peil. Overgewicht en obesitas geven spataderen de kans zich verder te ontwikkelen.
Steunkousen, ook wel bekend als therapeutische elastische kousen, hebben een preventieve werking. De kousen ondersteunen de beenaderen. Mensen die langdurig rechtstaan, onder bijvoorbeeld werktijd, kunnen het dragen van deze kousen overwegen. Zwangere vrouwen kunnen door het dragen van steunkousen de kans op spataderen verkleinen.
Een gevarieerd, gezond voedingspatroon komt uw algehele gezondheid ten goede, dat daarbij het ontstaan van spataderen wordt tegengegaan is iets wat bij veel mensen onbekend is. Blijf zoveel mogelijk op gewicht en probeer bij eventueel overgewicht wat kilo’s af te vallen. In de strijd tegen spataderen wordt vezelrijke voeding en dagelijks voldoende drinken aangeraden.
Ja. Het betreft dan voornamelijk grotere spataderen die deze klachten veroorzaken. Huidafwijkingen die een gevolg van spataderen kunnen zijn, zijn onder meer bruine huidverkleuringen, eczeem en wonden die niet of moeilijk willen genezen. De klachten en huidafwijkingen doen zich vaak voor aan de binnenkant van uw onderbeen en bij de enkels.
Spataderen die geen klachten geven, hoeven in principe niet verwijderd of behandeld te worden. Stoort u zich echter aan het uiterlijk van de spataderen of ontstaan er op termijn toch klachten, dan kunt u alsnog besluiten om de spataderen te laten behandelen.
Een open been is één van de complicaties die ontstaan als gevolg van spataderen die lang onbehandeld blijven. Vaak begint een open been met een klein wondje dat niet geneest. Al snel groeit het uit tot een grote wond. Het is van belang om zo snel mogelijk een (huis)arts te raadplegen, zodat wondinfecties voorkomen kunnen worden. Houd wondjes op uw been goed in de gaten. Zeker als u bekend bent met spataderen, ontstaat een open been sneller dan u denkt.

Heeft u ondanks alle informatie alsnog een vraag? Neem gerust contact op.