Skip to content

Herstel na spataderbehandeling

Spataderbehandeling is een effectieve manier om ontsierende en soms pijnlijke aderen aan te pakken. Maar zoals bij elke medische ingreep, is het herstelproces een essentieel onderdeel van de totale ervaring. Het begrijpen van wat u kunt verwachten tijdens het herstel kan helpen om eventuele angsten te verminderen en u voor te bereiden op een soepel en succesvol herstel. In deze gids nemen we u mee door de verschillende stadia van herstel na spataderbehandeling, van de eerste uren tot de daaropvolgende weken.

Direct na de behandeling

Wanneer u net een spataderbehandeling heeft ondergaan, is het normaal om u een beetje onzeker te voelen over wat er vervolgens gebeurt. Hier is wat u kunt verwachten en enkele aanbevelingen voor de eerste uren na uw behandeling:

Sensaties in het Behandelde Gebied

Het is niet ongewoon om licht ongemak, een tintelend gevoel, zwelling of roodheid in het behandelde gebied te ervaren. Deze symptomen zijn meestal tijdelijk en verdwijnen na enkele uren tot een dag.

Activiteitsniveau

Hoewel het belangrijk is om zware fysieke activiteiten te vermijden, wordt het aanbevolen om regelmatig korte wandelingen te maken. Dit bevordert de bloedsomloop en helpt bij het voorkomen van bloedstolsels. Vermijd echter lange periodes van staan of zitten.

Zorg voor het Behandelde Gebied

Het kan nodig zijn om het behandelde gebied schoon en droog te houden. Afhankelijk van het type behandeling dat u heeft ondergaan, kan de arts u aanraden om het gebied met een verband te bedekken.

Kleding en Compressiekousen

Het dragen van losse, comfortabele kleding kan helpen om ongemak te minimaliseren. Bovendien kan uw arts aanbevelen om compressiekousen te dragen, wat helpt bij het verminderen van zwelling en het ondersteunen van het herstelproces.

Pijnbeheersing

Hoewel ernstige pijn zeldzaam is, kunt u enige pijn of ongemak ervaren. Over-the-counter pijnstillers kunnen nuttig zijn, maar het is essentieel om eerst met uw arts te overleggen voordat u medicijnen inneemt.

Eten en Drinken

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven na de behandeling. Drink voldoende water en neem lichte, voedzame maaltijden om uw lichaam te helpen herstellen.

Eerste 24-48 uur na behandeling

In de eerste twee dagen na uw spataderbehandeling kunnen lichte zwelling, blauwe plekken en een trekkend gevoel optreden. Het is belangrijk om:

  • Activiteit: Maak korte wandelingen, maar vermijd intensieve inspanningen.
  • Verzorging: Houd het behandelde gebied schoon en droog; volg alle aanwijzingen van uw arts.
  • Compressiekousen: Draag deze indien geadviseerd om zwelling te verminderen.
  • Voeding: Drink voldoende water en eet voedzaam.
  • Rust: Overweeg uw benen lichtjes verhoogd te houden tijdens het slapen.
  • Waakzaamheid: Let op tekenen van complicaties zoals verergerende pijn of zwelling.

Ook uw spataderen laten verwijderen?

Wilt u ook uw spataderen laten verwijderen? Maak dan een afspraak voor een eerste kennismaking. Wij zien u graag hier in onze kliniek in Hoofddorp.

Lange termijn herstel

Na uw spataderbehandeling zullen de behandelde aderen over enkele weken tot maanden geleidelijk vervagen. Hoewel het risico bestaat op de ontwikkeling van nieuwe spataderen, kunnen maatregelen zoals het dragen van compressiekousen en een actieve levensstijl dit risico verminderen. Een gezond dieet en bescherming tegen de zon zijn ook cruciaal voor een optimaal herstel. Regelmatige opvolgbezoeken bij uw arts zorgen ervoor dat uw herstel soepel verloopt en eventuele zorgen worden aangepakt.

Wat vinden onze klanten

Uw ervaring is voor ons van groot belang. Lees hieronder de eerlijke en oprechte meningen van onze klanten die al eerder voor onze spataderbehandelingen hebben gekozen. Hun feedback helpt ons niet alleen om onze diensten continu te verbeteren, maar biedt ook waardevolle inzichten voor toekomstige patiënten. Bent u zelf al bij ons geweest? We nodigen u van harte uit om uw ervaring te delen en zo anderen te helpen bij hun keuze.

review-1
Ik ben zeer tevreden met mijn recente spataderbehandeling. Na jarenlang last te hebben gehad van pijnlijke en lelijke spataderen, besloot ik eindelijk actie te ondernemen. Mijn ervaring bij Dutch Vein Clinic was buitengewoon positief.
Albert Willemstreek
review-2
Na de spataderbehandeling merkte ik onmiddellijke verlichting van de pijn en zwaarte in mijn benen. Het herstel was ook relatief snel en ik kon mijn dagelijkse activiteiten binnen enkele dagen hervatten. Nu zijn mijn benen vrijwel vrij van spataderen en voelen ze zich veel lichter en gezonder aan.
Isa Timmerlaan
review-3
Ik kan deze behandeling ten zeerste aanbevelen aan iedereen die last heeft van spataderen. Het heeft mijn leven aanzienlijk verbeterd en ik ben dankbaar voor de professionele zorg die ik heb ontvangen. Dhr Randolph van Eps is een arts waar je op kan vertrouwen en in een specialist in zijn vak.
Marian Voorthuis

Waarom een spataderbehandeling bij Dutch Vein Clinic?

Compleet aanbod onder één kliniek in Hoofddorp

Meer dan 50.000 tevreden klanten

Beste kwaliteit in Nederland

Ruim 25 jaar ervaring

Vakkundige en ervaren artsen

Hoge klanttevredenheid

Vrijblijvend consult

Maak een afspraak

Wilt u weten of ook uw spataderen behandeld kunnen worden? Maak dan nu een afspraak bij de Dutch Clinic voor een evaluatie en onderzoek bij een van onze specialisten.

Herstel na spataderbehandeling veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over het herstel na een spataderbehandeling.

Varices, ook wel spataderen genoemd, zijn grote of kleine bloedvaten die in een blauw paarse verkleuring door uw huid schijnen. Het lijkt net alsof een spatader boven op uw been ligt. Dit komt omdat het een gezwollen bloedvat betreft. De meeste spataderen bevinden zich in de benen en geven nauwelijks tot geen klachten. In ernstigere gevallen veroorzaken de spataderen klachten en is directe behandeling noodzakelijk.
Licht ongemak, zwelling en blauwe plekken zijn normaal in de eerste dagen na de behandeling. Als de pijn aanhoudt of intens is, neem dan contact op met uw arts.
Lichte activiteiten zoals wandelen worden direct na de behandeling aangemoedigd. Voor intensievere sporten is het raadzaam om enkele weken te wachten en uw arts te raadplegen.
Veel artsen adviseren het dragen van compressiekousen na de behandeling om zwelling te verminderen en het herstel te bevorderen. De exacte duur varieert, maar kan variëren van enkele dagen tot enkele weken.
Regelmatige lichaamsbeweging, het dragen van compressiekousen, een gezond dieet en het vermijden van langdurig staan kunnen helpen het risico te verkleinen.
Het is raadzaam om hete baden en sauna’s in de eerste week na de behandeling te vermijden, aangezien deze het behandelde gebied kunnen irriteren.
Complicaties zijn zeldzaam, maar zoals bij elke medische procedure zijn er risico’s. Wees alert op tekenen van infectie of diepe veneuze trombose en neem bij zorgen contact op met uw arts.

Dekking varieert per zorgverzekeraar en polis. Het is het beste om direct contact op te nemen met uw zorgverzekeraar voor specifieke informatie.

Heeft u ondanks alle informatie alsnog een vraag? Neem gerust contact op.