Skip to content

Pigmentvlekken

Lokaal een teveel aan pigment veroorzaakt pigmentvlekken. Zeker als deze vlekken in het gezicht, hals of op de handen voorkomen, wordt dat als heel storend ervaren. De pigmentvlekken, ouderdomsvlekken, zwangerschapsmaskers of café-au-laitvlekken zijn echter allemaal goed te behandelen met lasertherapie, lichtflitsen via IPL en medische peelings.

Zon, zwangerschap, littekens of andere oorzaken

Meestal ontstaan pigmentvlekken als een gevolg van teveel zon op de huid. Het zijn dan ook vaak mensen met een lichtere huid die last hebben van deze huidaandoening. Behalve zon kunnen ook een zwangerschap, acne, littekens of eczeem deze vlekken veroorzaken.

Pigmentvlekken behandelen met Intense Pulsed Light

Pigmentvlekken kunnen worden behandeld met IPL. De limelight handstuk van de Cutera Laser werkt met lichtflitsen die het teveel aan pigment kan aanpakken waarna de vlekken na enkele behandelingen kunnen verdwijnen

Maak een afspraak voor uw huidproblemen

Wilt u ook uw huid verbeteren? Maak dan een afspraak voor een eerste kennismaking. Wij zien u graag hier in onze kliniek in Hoofddorp.

Pigmentvlekken veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over pigmentvlekken. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
Pigment is een lichaamseigen kleurstof in uw huid. Pigment, ook melanine genoemd, geeft kleur aan zowel uw huid als uw haren. Natuurlijk pigment beschermt uw huid tegen Uv-straling. Wordt de huid te lang onbeschermd blootgesteld aan de zon dan kunnen er pigmentstoornissen ontstaan.
Pigmentvlekken ontstaan als gevolg van een opeenhoping van pigment op een bepaalde plaats in de huid. De opeenstapeling van pigment heeft diverse oorzaken. Als gevolg van het ouder worden en de jarenlange blootstelling aan Uv-straling is zonneschade een veel voorkomende oorzaak van pigmentvlekken. Ook kunnen hormonale schommelingen, een onzuivere huid, open wonden en littekens pigmentvlekken tot gevolg hebben.
De huid die wordt blootgesteld aan de zon en dus Uv-straling is gevoelig voor de ontwikkeling van pigmentvlekken. De meest voor de hand liggende plaatsen voor pigmentvlekken zijn het gezicht, de hals en uw handen. Daarnaast worden de vlekken ook gezien op uw rug, benen en een enkele keer in de ogen.
Het definitief verwijderen van pigmentvlekken is zonder cosmetische behandeling niet mogelijk. U kunt de pigmentvlekken camoufleren met speciale crèmes of make-up. Let bij het gebruik van cosmeticaproducten altijd op dat het de pigmentvlekken niet in intensiteit doet toenemen, en het pigment onbedoeld verder wordt verstoord.
Pigmentvlekken kunnen behandeld worden met een fractionele laser, IPL en/of een medische peeling.
De IPL behandeling vervaagt de pigmentvlekken. Na een aantal behandelingen zult u zien dat het pigment blijft vervagen, totdat het uiteindelijk niet meer zichtbaar is. Tijdens een fractionele laserbehandeling breekt het laserlicht het pigment af. Als gevolg hiervan kunnen de pigmentvlekken eerst donkerder worden. Het pigment wordt afgebroken en na een tijdje ziet u hoe de vlekken steeds lichter worden en uiteindelijk verdwijnen.
Bij een peeling wordt de bovenste huidlaag verwijderd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van onder andere TCA, trichloorazijnzuur, al dan niet in combinatie met fruitzuren. Om de juiste samenstelling van de peeling te bepalen worden de pigmentvlekken eerst aandachtig bekeken. De duur waarin de peeling op de huid zit is afhankelijk van de pigmentvlek die behandeld wordt. Na de peeling wordt een beschermende crème op uw huid aangebracht. Een paar dagen begint de bovenste huidlaag af te schilferen. Vooraf is niet met zekerheid te zeggen of complete verwijdering van de pigmentvlekken mogelijk is.
De behandeltechnieken bij pigmentvlekken zijn erop gericht uw huid licht te beschadigen. Risico’s en complicaties zijn onder meer roodheid, huidirritaties en een branderig gevoel. De behandelde huid kan op de verkeerde manier verkleuren, waardoor er sprake is van een relatief groot contrast. Dit is voornamelijk het geval bij mensen met een donkere huidskleur. Een chemische of medische peeling kan allergische reacties uitlokken, waarbij u te maken heeft met de vorming van blaasjes.
Pigmentvlekken die behandeld worden met IPL, fractionele laser of een medische peeling verdwijnen volledig of in grote mate. Aangezien de huid zichzelf voortdurend vernieuwd en pigment aanmaakt, zijn de bereikte effecten meestal niet blijvend. Gebruik daarom altijd een crème met hoge SPF factor als u in de zon zit, daarmee verlengt u de duur van het bereikte resultaat.
Ja, u heeft zelf veel invloed op het ontstaan of wegblijven van pigmentvlekken. Probeer de zon te vermijden en let daarnaast goed op het gebruik van bepaalde medicatie, anticonceptiepillen en huidverzorgingsproducten.
Een zwangerschapsmasker, ook wel melasma genoemd, ontstaat als gevolg van hormonale veranderingen. Melasma kan op meerdere manieren behandeld worden, zowel met een medische peeling als met een laserbehandeling.
Nee, u kunt bij Dutch Clinic ook pigmentvlekken op uw handen, het decolleté, de hals en de benen laten behandelen. Tijdens een consult wordt bekeken welke behandelmethode bij de omvang van de pigmentvlekken past.
Aangeboren pigmentvlekken, café au lait’, kunnen behandeld worden met een fractionele laserbehandeling. Vaak liggen dit soort pigmentvlekken dieper in de huid, waardoor meerdere behandelingen nodig zijn om een goed resultaat te krijgen.
De behandelduur hangt af van de omvang en het aantal pigmentvlekken dat behandeld wordt. Een gemiddelde laserbehandeling duurt 10 tot 20 minuten.
Mannen hebben net zo goed als vrouwen last van pigmentvlekken. Behandelingen zijn gelijkwaardig. Zo kunt u IPL, fractionele laser of een medische peeling overwegen en toe laten passen.
De kosten van de behandeling hangen af van de behandelmethode die bij u wordt toegepast. Ook het aantal behandelsessies in van invloed op de uiteindelijke kostprijs van een behandeling.
Camouflagetherapie, de omschrijving voor diverse vormen van huidtherapie die wordt toegepast om kleurafwijkingen en/of huidaandoeningen te camoufleren of minder op te laten vallen, wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed. Een aantal zorgverzekeraars biedt uit aanvullende zorgpakketten wel mogelijkheden om camouflagetherapie te vergoeden. Meer informatie staat vermeld in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.
Tijdens een consult wordt uw huid bekeken en beoordeelt. Ook wordt gekeken naar de oorzaak van de pigmentvlekken. Aan de hand hiervan kan de arts vaststellen welke behandeling bij het beste bij u kan worden toegepast.
Behandeling van pigmentvlekken wordt niet bij minderjarigen toegepast. Van een boven leeftijd is geen sprake. Zolang u gezond bent kan een pigmentvlek behandeling overwogen worden.
Nee. Zowel de fractionele laser als de IPL behandeling worden zonder verdoving uitgevoerd. In geval van een medische peeling kan overwogen worden om de huid vooraf met een verdovende crème in te smeren.