Skip to content

Ontstaan van spataderen

Waarom de een veel en de ander geen spataderen heeft, is niet altijd duidelijk. Er zijn namelijk verschillende factoren die van invloed zijn op het ontstaan van spataderen.

De Dutch Clinic voor effectieve behandelingen

Spataderen veroorzaken vaak pijnlijke, fysieke klachten maar zorgen ook voor onzekerheid. Of het nu kleine, onsierlijke aders op de benen zijn of grote dikke kabels, velen vinden ze erg storend. Daarbij kunnen spataderen ook nog leiden tot vermoeide benen en zelfs open wonden. Zijn spataderen eenmaal aanwezig dan kunt u wel wat doen aan de klachten die ze veroorzaken, maar ze gaan niet meer weg. Tenzij u kiest voor een spataderbehandeling waarbij de spataderen snel, effectief en zonder zichtbare littekens worden verwijderd.

Zichtbare, verwijdde aderen

Spataderen komen vooral in de benen voor en zijn zichtbare aderen die verwijd zijn. In de aderen stroomt het bloed omhoog waarbij de kleppen ervoor zorgen dat het bloed niet terug kan lopen. Als die kleppen niet goed functioneren, loopt het bloed wel terug waardoor de aderen door overdruk uitzetten. De ader wordt dan langer en verloopt niet meer mooi strak maar kronkelend en zal uiteindelijk zichtbaar worden.

Ook uw spataderen laten verwijderen?

Wilt u ook uw spataderen laten verwijderen? Maak dan een afspraak voor een eerste kennismaking. Wij zien u graag hier in onze kliniek in Hoofddorp.

Risicofactoren van spataderen

Spataderen komen dus heel veel voor en meer bij vrouwen dan bij mannen. Er zijn een aantal risicofactoren die van invloed zijn op het ontstaan ervan:

  • Erfelijke factoren; wie van nature zwakkere vaatwanden heeft, kan eerder spataderen krijgen.
  • Zwangerschap; tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam van de vrouw wat van invloed kan zijn op het ontstaan van spataderen. Zo is er meer druk op de aderen doordat de doorbloeding vanuit de benen belemmerd wordt door de groter wordende baarmoeder en doordat er meer bloed bij de moeder is. Ook kunnen vaatwanden slapper worden onder invloed van hormonen.
  • Trombose; na een trombose zijn de kleppen in de aderen vaak beschadigd geraakt waardoor het bloed slechter kan terugstromen en de druk op de aderen toeneemt.
  • Veel staan; het staan zorgt voor meer druk op de benen wat van invloed is op de aderen.
  • Overgewicht; teveel gewicht zorgt voor meer druk op de benen en aderen.
  • Leeftijd; hoe ouder, hoe meer kans op spataderen.

Tarieven spataderbehandeling

Bij Dutch Clinic kunt u altijd rekenen op scherpe prijzen. Een aantal van de spataderbehandelingen zullen in de verzekerde zorg vallen, dit kan de arts bepalen aan de hand van het duplex onderzoek. Lees meer over de kosten van spataderbehandelingen.

Duplex- of Doppler onderzoek

€ 100,-

Zonder verwijzing

Poliklinische evaluatie

Sclerocompressie-therapie

€ 275,-

Twee behandelsessies

Kleine spataders

Echogeleid dichtspuiten

€ 375,-

Grote spataders

Foambehandeling

Convolutectomie behandeling

€ 400,-

Grote spataders

Met lokale verdoving

Oplossing voor uw spataderen

Aan de oorzaken kunnen we niets veranderen maar wel kunnen we u helpen om van de hinderlijke spataderen af te komen. Een spataderbehandeling kan ook voor u een oplossing zijn. Wilt u weten of u daarvoor in aanmerking komt? Maak dan nu een afspraak bij de Dutch Clinic.

Wat vinden onze klanten

Uw ervaring is voor ons van groot belang. Lees hieronder de eerlijke en oprechte meningen van onze klanten die al eerder voor onze spataderbehandelingen hebben gekozen. Hun feedback helpt ons niet alleen om onze diensten continu te verbeteren, maar biedt ook waardevolle inzichten voor toekomstige patiënten. Bent u zelf al bij ons geweest? We nodigen u van harte uit om uw ervaring te delen en zo anderen te helpen bij hun keuze.

review-1
Ik ben zeer tevreden met mijn recente spataderbehandeling. Na jarenlang last te hebben gehad van pijnlijke en lelijke spataderen, besloot ik eindelijk actie te ondernemen. Mijn ervaring bij Dutch Vein Clinic was buitengewoon positief.
Albert Willemstreek
review-2
Na de spataderbehandeling merkte ik onmiddellijke verlichting van de pijn en zwaarte in mijn benen. Het herstel was ook relatief snel en ik kon mijn dagelijkse activiteiten binnen enkele dagen hervatten. Nu zijn mijn benen vrijwel vrij van spataderen en voelen ze zich veel lichter en gezonder aan.
Isa Timmerlaan
review-3
Ik kan deze behandeling ten zeerste aanbevelen aan iedereen die last heeft van spataderen. Het heeft mijn leven aanzienlijk verbeterd en ik ben dankbaar voor de professionele zorg die ik heb ontvangen. Dhr Randolph van Eps is een arts waar je op kan vertrouwen en in een specialist in zijn vak.
Marian Voorthuis

Waarom een spataderbehandeling bij Dutch Vein Clinic?

Compleet aanbod onder één kliniek in Hoofddorp

Meer dan 50.000 tevreden klanten

Beste kwaliteit in Nederland

Ruim 25 jaar ervaring

Vakkundige en ervaren artsen

Hoge klanttevredenheid

Vrijblijvend consult

Een gratis consult aanvragen

Heeft u last van spataderen en wilt u weten welke behandeling het beste bij u past? Meld u nu aan voor een gratis consult. Tijdens dit consult bekijkt onze gespecialiseerde arts uw spataderen en bespreekt samen met u de meest effectieve behandelingsopties. U krijgt ook de gelegenheid om al uw vragen te stellen.

Ontstaan van spataderen veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over het ontstaan van spataderen. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
Het hart pompt via de slagaderen bloed naar uw verschillende lichaamsdelen. De verschillende aderen zorgen ervoor dat het bloed ook weer naar het hart teruggepompt wordt. Op het moment dat de terugstroming minder goed gaat, neemt de druk op de ader toe. De ader zet zich hierdoor uit en de inwendige aderkleppen kunnen zich als gevolg hiervan niet meer goed sluiten. Het transport van het bloed vanuit de benen naar uw hart verslechtert. Dit heeft als het ware een domino-effect tot gevolg en nieuwe bloedophopingen ontstaan. De aderen zetten zich verder uit en uiteindelijk wordt de spatader zichtbaar.
Spataderen zijn vaak erfelijk en komen binnen de ene familie vaker voor dan bij de andere familie. Het ontstaan van spataderen kan echter ook een gevolg zijn van langdurig rechtop staan, zonder daarbij voldoende te bewegen. Mensen met een staand beroep kunnen hiervoor extra gevoelig zijn. Zwangere vrouwen hebben ook een grotere kans op spataderen. Vaak is het niet bekend bij mensen dat ook een eerder doorgemaakt trombosebeen een oorzaak van spataderen kan zijn. Het is niet ondenkbaar dat een spatader zich jaren na de trombose ontwikkelt. Daarnaast kunnen ook andere klepbeschadigingen, zoals operaties en aderontstekingen, spataderen tot gevolg hebben.
Helaas bestaan er geen specifieke diëten of bepaalde vormen van sport waarmee spataderen voor 100% voorkomen worden. Het is een bekend gegeven dat overgewicht een risicofactor is bij het ontstaan en ontwikkelen van spataderen. Regelmatig wandelen en bewegen is sowieso goed en van positieve invloed op uw gezondheid. Gezond en gevarieerd eten in combinatie met wandelen, zwemmen en fietsen kan het ontwikkelen van spataderen die klachten geven verminderen.
Spataderen zijn vaak goed zichtbaar. Kleine spataderen hebben de typische blauw paarse kleur en de vorm van een rommelig spinnenweb. Ernstigere spataderen zijn dikke, kronkelige aderen die als het ware op uw been liggen. Naar gelang de grootte en de vorm van een spatader wordt een geschikte behandeling voorgesteld. Overigens geven spataderen niet altijd klachten. De meest genoemde klacht is dat spataderen de benen er lelijk uit laten zien. Vermoedt u een spatader? Laat deze dan altijd door een (huis)arts onderzoeken, zodat erger tijdig voorkomen kan worden.
Langdurig met gekruiste benen zitten, kan een slapend gevoel in de benen veroorzaken. Dit komt omdat er een bepaalde druk wordt uitgeoefend op de dieper gelegen bloedvaten en zenuwen in de knieholte van het bovenste been. Dit wordt echter niet met het ontstaan van spataderen in verband gebracht.
Het helemaal voorkomen of uitsluiten van spataderen is helaas niet mogelijk. U kunt er zelf wel veel aan doen om de kans zo klein mogelijk te maken. Kies er voor om regelmatig te bewegen. Bewegen is goed voor uw bloedcirculatie. Uw doorbloeding wordt ook bevorderd als u niet rookt en/of geen alcohol drinkt. Regelmatig douchen met koud water verbetert de elasticiteit van uw bloedvaten.
Mensen met een staand beroep en zonder aanleg voor spataderen, dragen tijdens de werkuren regelmatig steunkousen. Na het werk kunt u de kousen uit doen, waarna uw benen nog steeds licht aanvoelen. Therapeutische elastische kousen hebben vaak een preventieve werking op spataderen. Ook bij bestaande spataderen kunnen steunkousen helpen om erger te voorkomen.
Merkt u dat door het gebruik van de therapeutische kousen uw benen minder pijnlijk zijn, dan wordt aanbevolen om de benen te laten onderzoeken en daar waar mogelijk een behandeling toe te passen. Uiteindelijk zal het gebruik van de steunkous overbodig zijn.
Het verwijderen van spataderen is geen garantie dat u in de toekomst niet opnieuw te maken krijgt met spataderen. Vaak speelt erfelijke aanleg een grote rol bij het ontstaan en de ontwikkeling van spataderen. Om lang van mooie en gezonde benen te genieten, wordt geadviseerd om regelmatige controles af te spreken.
Spatader behandelingen worden niet bij minderjarigen toegepast. Van een boven leeftijd is geen sprake. Zolang uw algehele gezondheid het toelaat, is de behandeling in principe altijd mogelijk.
Nee. Spataderen die ontstaan tijdens een zwangerschap, worden in de regel pas behandeld als deze na de bevalling klachten opleveren. Het is wel mogelijk om een spatader tijdens uw zwangerschap te laten onderzoeken. U kunt dit bespreken met de behandelend arts.
Bewegen helpt de ontwikkeling van spataderen tegen te gaan. U kunt onder andere wandelen, fietsen, zwemmen of golven. Kies ervoor om er een regelmatig bewegingspatroon op na te houden. Heeft u het idee dat de spatader toch in omvang toeneemt? Laat deze dan altijd nakijken en/of onderzoeken.
Aderen zetten zich uit als gevolg van intense warmte. Het bezoeken van een sauna is voor spataderen niet echt bevorderlijk. Beperk de tijd dat u in de sauna verblijft en koel de spatader naderhand voldoende af. Warmte geeft spataderen kans zich verder te ontwikkelen. Naast het beperken van een sauna bezoek is ook het nemen van een warm bad niet goed voor spataderen.
Nee. U kunt bij Dutch Clinic een afspraak maken, zonder dat u daar een verwijzing voor nodig heeft. Vergoed uw zorgverzekering een gedeelte van de kosten? Dan heeft u wel een verwijzing van uw huisarts nodig.

Heeft u ondanks alle informatie alsnog een vraag? Neem gerust contact op.