Skip to content

Spataderbehandelingen

Met een spataderbehandeling komt u van die ontsierende aderen op uw benen af, vermindert u klachten én voorkomt u mogelijke complicaties en ernstiger aandoeningen.

De Dutch Vein Clinic voor effectieve behandelingen

Spataderen veroorzaken vaak pijnlijke, fysieke klachten maar zorgen ook voor onzekerheid. Of het nu kleine, onsierlijke aders op de benen zijn of grote dikke kabels, velen vinden ze erg storend. Daarbij kunnen spataderen ook nog leiden tot vermoeide benen en zelfs open wonden. Zijn spataderen eenmaal aanwezig dan kunt u wel wat doen aan de klachten die ze veroorzaken, maar ze gaan niet meer weg. Tenzij u kiest voor een spataderbehandeling waarbij de spataderen snel, effectief en zonder zichtbare littekens worden verwijderd.

Voordelen van een spataderbehandeling bij Dutch Vein Clinic

Wij voeren jaarlijks meer dan 1.500 spataderbehandelingen uit

Meer dan 15 jaar ervaring met deze behandeling

De modernste apparatuur en de mooiste resultaten

Persoonlijke aandacht en professionele nazorg

De beste prijs kwaliteit verhouding van Nederland

Altijd snel en eenvoudig een vrijblijvend consult

Mooier resultaat en lichtere ingreep

Voorheen waren spataderbehandelingen vaak ingrijpend en hadden een lang herstelproces. Die methodes zijn echter al lang achterhaald en nu gebruiken we zeer verbeterde technieken waardoor de ingreep lichter en het resultaat mooier is.

Ook uw spataderen laten verwijderen?

Wilt u ook uw spataderen laten verwijderen? Maak dan een afspraak voor een eerste kennismaking. Wij zien u graag hier in onze kliniek in Hoofddorp.

Behandelmethodes bij spataderen

Bij de Dutch Clinic werken we met diverse behandelmethodes bij spataderen die we inzetten al naar gelang de uitkomst van het evaluatieonderzoek:

Sclerocompressie-therapie

Heeft u kleine zichtbare spataderen, dan kan de sclerocompressie-therapie toegepast worden. Dit is een ‘spuitbehandeling’ waarbij een stofje (sclerosant) in de ader gespoten wordt. Hierdoor beschadigt de binnenbekleding van de ader en stolt die dicht. Het lichaam ruimt vervolgens zelf die ader op zodat het niet meer zichtbaar is. In onze kliniek maken we gebruik van een speciaal licht om de aders beter zichtbaar te maken zodat we het optimale resultaat kunnen bereiken.

Convolutectomie

Zijn de spataderen te groot om met de sclerocompressie-therapie te behandelen, dan passen we de convolutectomie toe. Hierbij wordt de spatader verwijderd via kleine incisies. Vanzelfsprekend gebeurt dit onder lokale verdoving.

Laserbehandeling

Uit het Duplexonderzoek kan blijken dat een oppervlakkige ader lekkende klepjes heeft. Als dat zo is, dan bestaat de behandeling uit het dichtschroeien van die lekkende ader. Dit gebeurt met een laserbehandeling waarbij een laserkatheter in de ader wordt gebracht. Ook deze behandeling gebeurt onder lokale verdoving.

Voordelen van spataderbehandelingen

Het voordeel van de technieken die wij voor spataderbehandelingen gebruiken, is de minimale belasting voor het lichaam. Er is immers geen operatie nodig en alle behandelingen kunnen poliklinisch onder lokale verdoving uitgevoerd worden. Hierdoor is de hersteltijd veel korter en zijn er nauwelijks tot geen zichtbare littekens na de behandeling.

Welke behandeling voor bij uw spataderen?

Welke behandeling we bij u kunnen toepassen of welke combinatie van behandelingen voor de aanpak van uw spataderen nodig is, bepalen we na het onderzoek. Daarna leggen we u de voorgestelde aanpak uit via een behandelplan en zetten we de opties met kosten in een heldere offerte op een rij. Als u ook wilt weten wat uw opties zijn in spataderbehandelingen, dan kunt u altijd een afspraak bij ons maken voor een eerste onderzoek.

Ook uw spataderen laten verwijderen?

Wilt u ook uw spataderen laten verwijderen? Maak dan een afspraak voor een eerste kennismaking. Wij zien u graag hier in onze kliniek in Hoofddorp.

Tarieven spataderbehandeling

Bij Dutch Clinic kunt u altijd rekenen op scherpe prijzen. Een aantal van de spataderbehandelingen zullen in de verzekerde zorg vallen, dit kan de arts bepalen aan de hand van het duplex onderzoek. Lees meer over de kosten van spataderbehandelingen.

Duplex- of Doppler onderzoek

€ 100,-

Zonder verwijzing

Poliklinische evaluatie

Sclerocompressie-therapie

€ 275,-

Twee behandelsessies

Kleine spataders

Echogeleid dichtspuiten

€ 375,-

Grote spataders

Foambehandeling

Convolutectomie behandeling

€ 400,-

Grote spataders

Met lokale verdoving

Wat vinden onze klanten

Uw ervaring is voor ons van groot belang. Lees hieronder de eerlijke en oprechte meningen van onze klanten die al eerder voor onze spataderbehandelingen hebben gekozen. Hun feedback helpt ons niet alleen om onze diensten continu te verbeteren, maar biedt ook waardevolle inzichten voor toekomstige patiënten. Bent u zelf al bij ons geweest? We nodigen u van harte uit om uw ervaring te delen en zo anderen te helpen bij hun keuze.

review-1
Ik ben zeer tevreden met mijn recente spataderbehandeling. Na jarenlang last te hebben gehad van pijnlijke en lelijke spataderen, besloot ik eindelijk actie te ondernemen. Mijn ervaring bij Dutch Vein Clinic was buitengewoon positief.
Albert Willemstreek
review-2
Na de spataderbehandeling merkte ik onmiddellijke verlichting van de pijn en zwaarte in mijn benen. Het herstel was ook relatief snel en ik kon mijn dagelijkse activiteiten binnen enkele dagen hervatten. Nu zijn mijn benen vrijwel vrij van spataderen en voelen ze zich veel lichter en gezonder aan.
Isa Timmerlaan
review-3
Ik kan deze behandeling ten zeerste aanbevelen aan iedereen die last heeft van spataderen. Het heeft mijn leven aanzienlijk verbeterd en ik ben dankbaar voor de professionele zorg die ik heb ontvangen. Dhr Randolph van Eps is een arts waar je op kan vertrouwen en in een specialist in zijn vak.
Marian Voorthuis

Ontstaan van spataderen veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over het ontstaan van spataderen. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
Verwijde aderen in uw benen zijn spataderen. Meestal zijn spataderen goed zichtbaar en te herkennen als blauwe, bobbelige aderen die als het ware op uw benen liggen. Spataderen ontstaan doordat de kleppen in de getroffen aderen onvoldoende sluiten en bloed terugstroomt in het been. De verhoogde druk rekt de ader uit, waardoor deze een ander uiterlijk krijgt.
Alhoewel spataderen een veel voorkomende aandoening is, krijgen meer vrouwen dan mannen hiermee te maken. Spataderen ontstaan als gevolg van overgewicht, erfelijke aanleg of een staand beroep. Andere invloeden zijn trombose, zwangerschap en leeftijd. Mensen die een staand beroep uitoefenen, wordt aangeraden om regelmatig te bewegen en de kuitspieren aan te spannen. Eventueel kunt u preventief kiezen voor het dragen van therapeutische kousen, steunkousen. De kousen hebben invloed bij het tegengaan van spataderen.
Spataderen die klachten zoals vermoeide, zware benen veroorzaken zijn vaak een reden om voor een behandeling te kiezen. Ook als de spataderen uw benen ontsieren kan dat een reden zijn om naar behandelmogelijkheden te informeren.
Nee. Spataderen zijn voortdurend in ontwikkeling en breiden zich verder uit. Gezonde aderen kunnen uiteindelijk ook aangetast worden. De artsen van Dutch Clinic adviseren u om spataderen in een vroeg stadium te laten behandelen. De kans op complicaties neemt toe naarmate de spatader in omvang toeneemt.
Tijdens een spataderbehandeling worden alleen de niet goed functionerende aderen behandeld. Dit betekent dat het dieper gelegen aderstelsel intact blijft.
De artsen van Dutch Clinic behandelen spataderen door middel van sclerocompressie therapie, convolutectomie en laserbehandeling. Tijdens een consult worden uw spataderen bekeken en wordt de beste behandelmethode voorgesteld.
Als uw spataderen een erfelijke oorzaak hebben, kan het gebeuren dat de spataderen terugkomen. Het regelmatig controleren van uw benen, zorgt ervoor dat een vroege behandeling mogelijk is en erger wordt voorkomen.
De stoffen die in de spatader worden gespoten bestaan uit alcohol of glycerine en zijn alleen werkzaam in de ader die behandeld wordt. Uw lichaam ruimt de ader op natuurlijke wijze op, waarna deze niet meer zichtbaar is.
Het behandelen van spataderen door middel van sclerocompressie therapie is nagenoeg pijnloos. Een kort brandend gevoel kan zich voordoen bij het inspuiten van bepaalde vloeistoffen. Dit gevoel is van korte duur en neemt na de behandeling af. Verdoven is meestal niet nodig.
Na de behandeling draagt u een aantal weken steunkousen, dit is in de warme zomermaanden niet ideaal. Als u daar geen bezwaar tegen heeft, kan de spataderbehandeling zowel in de zomer als in de winter uitgevoerd worden.
De ingreep wordt op poliklinische basis uitgevoerd en u kunt dezelfde dag weer naar huis. Afhankelijk van de behandelmethode wordt het gebruik van steunkousen enkele dagen tot meerdere weken geadviseerd. Hiermee worden zwellingen tegengegaan en heeft u extra steun tijdens het lopen. Na een aantal dagen worden de resultaten zichtbaar. Loop daarna voldoende, zodat de kans op nieuwe spataderen wordt verkleind.
Voor een positief herstel is het belangrijk om dagelijks te wandelen en geen strak zittende kleding te dragen. De eerste twee weken na een spataderbehandeling is sporten niet toegestaan. Zorg ervoor dat uw benen ondersteund worden tijdens het staan of zitten. De meeste mensen hervatten hun normale werkzaamheden binnen een paar dagen na de ingreep. Verricht u fysieke werkzaamheden, bespreek dit dan met de behandelend arts.
U kunt na de behandeling gewoon douchen. Het nemen van een bad wordt de eerste twee weken afgeraden. Het langdurige verblijf in warm water zorgt ervoor dat de oplosbare hechtingen eerder dan gewenst oplossen. Dit met zwellingen van het been tot gevolg.
Ervaren artsen voeren de spataderbehandeling uit, daardoor is de kans op bijwerkingen en complicaties uiterst klein. Toch kunnen zich operatieve complicaties voordoen. U kunt te maken krijgen met nabloedingen, wondinfecties, littekenvorming of trombose. Specifieke bijwerkingen van een spataderbehandeling zijn bloeduitstortingen rondom de wond en een doof gevoel aan de binnenzijde van het onderbeen en/of uw enkels. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk en verdwijnen binnen een aantal dagen. Heeft u last van aanhoudende bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de kliniek.
De prijs van de behandeling hangt van de methode die wordt toegepast. Tijdens een consult bij een ervaren arts wordt uw situatie bekeken en beoordeeld. U ontvangt dan een behandelvoorstel met een kostenopgave.
Het eindresultaat is na 6 weken goed zichtbaar. Afhankelijk van de behandelmethode, worden over het algemeen prima resultaten behaald. Er bestaat een kleine kans dat de behandelde spatader terugkeert. Dit is voornamelijk het geval bij spataders die veroorzaakt worden door erfelijke aanleg. Artsen adviseren om veel te lopen, hiermee verkleint u de kans op het terugkomen van de spatader en/of het ontstaan van nieuwe spataderen.
Het dragen van steunkousen is normaal en niet iets waar u zich voor hoeft te schamen. Als u niet wilt dat andere mensen zien dat u steunkousen draagt, kunt u de spataderbehandeling beter niet in de zomermaanden laten toepassen. De kousen worden dan verborgen onder langere kledingstukken.
Het is een bekend gegeven dat spataderen vaker komen bij mensen met een hoger gewicht. Er is echter geen direct bewijs dat obesitas een oorzaak is van spataderen. Erfelijkheid blijkt veel vaker van invloed te zijn dan het gewicht.

Heeft u ondanks alle informatie alsnog een vraag? Neem gerust contact op.